Intitulant(3) o El misteri poètic del català



Avui toca parlar dels títols del tercer llibre de la nostra sèrie.


El primer cas que conté es diu "El català és cosa de tots o L’escurçó negre". En aquest ocasió el Jota Efa agafa la mania de parlar bé el català i d'aquí ve el primer títol, extret d’una antiga campanya de la Generalitat en favor de la llengua. Com que al conte hi surt un lladre que roba un VW escarabat negre i a qui anomenen l’Escurçó Negre, el segon títol s'agafa d’aquesta famosa sèrie de la BBC protagonitzada per Rowan Atkinson.


El segon cas porta per títols "El misteri de l’Encamisada o Donde estará mi carro". Aquí s’intenta explicar l’origen d’aquesta tradició falsetana (o acabar-ho d’enredar del tot) i com que hi ha el robatori d’un carro (què es pot robar a l’encamisada?), s’aprofita el títol d’una cançó del Manolo Escobar que ens va torturar durant anys.



(Si voleu més informació sobre l'encamisada podeu veure-la a: http://www.etnocat.org/festa/hivern/encamisada/llegenda.html ; http://www.turismepriorat.org/ca/que-fer/festes-i-esdeveniments/encamisada; http://www.firesifestes.com/Fires/F-Encamisada-Falset.htm)





A més s'inclou un obra nostra de prosa poètica que anomenem "Set històries desesperades i un poema d’amor o Pablo desespera d’estimar Neruda". És, evidentment, un homenatge a Pablo Neruda fent referència a la seva obra “Veinte poemas de amor y una canción desesperada”.




De tot això el nostre editor ha deduït que el títol del llibre ha de ser "El català és un misteri poètic?". Perquè hi ha un misteri, perquè es qüestiona algunes formes de parlar el català, perquè s'acaba amb una poesia(el poema d'amor que acompanya les històries desesperades)? No ho sabem.


Potser el català és com l'escarabat negre que roben en un cas o lo carro que roben en l'altre; no podem donar-nos per vençuts i abandonar.




J&J




P.D.

I si hi surten dones com la Glòria, l'Antònia, la Joana, la Saurina, l'Alamanda..., qui no vol aprendre de llengües?

Resposta del sargento Malaga: "Pero ezto der catalan no era un dialesto?".

Comentaris