La matança de la Fira del Vi

Més famosa que la de Sant Valentí es farà amb els anys. Frases com "Ni un sol de viu", "El vi fa sang","No ho fa tot el vi" o la típica de "Jo ja ho vaig dir que això no podia acabar bé" es repetien al matí del dilluns dia 2 de maig, després d'un cap de setmana en què el vi corria pels carrers i, malgrat tot, se sentia olor de sang.

El cert és que, inexplicablement, l'assassí confessà abans de començar, davant de tot el públic assistent i amb la presència dels "suposats" experts en el tema; o sigui els escriptors "negres" (que no és el mateix que els negres que escriuen per a certs escriptors). La foto oficial transmesa pel departament de comunicació de la Cooperativa Falset-Marçà en deixa constància: un obrer del celler es declara culpable i les proves (un davantal tot tacat de sang) són a la vista de tothom. Els autors del llibre que es presenta no se'n perden detall. A banda i banda s'observa Juanma Garcia i Andreu Palatsí. Al costat d'aquest hi ha Ester Suñe i M.Lluïsa Gascón. Al fons es veuen Jordi Pijoan-Lopez (vegeu la seva crònica) i Fede Cortés comentant la jugada (com si això fos un partit de futbol). També es pot observar Cisco Sanchez i Oscar Esquerda, de March Editors, prenent bona nota i fins i tot una instantània del moment. On era Alfred Sala llavors, que no fa fer cap fins minuts després?

Abans d'arribar al lloc dels fets el cos sense vida de la víctima caigué al peus dels assistents caigut o llençat des del capdamunt d'una d'aquelles tines que conté el líquid rogenc en procés evolutiu. Bé, a lo millor només era que el vermut de Falset (fabricat segons una recepta més secreta que la de la Coca-Cola) a que havien estat convidats abans de començar els havia ennuvolat l'enteniment. Sigui com sigui, si a algú encara li quedava seny, el perdé totalment quan entrà a la sala de botes. La flaire del vi envellint-se combinada amb l'olor de fusta de roure era embriagadora. Això, juntament amb les obres gràfiques d'Isabel Sabaté que hi havia penjades a les parets, potser explicaria l'atenció que prestaren a les explicacions dels aprenents de criminals (perquè el criminal autèntic ja l'havien vist a fora) i la por a ser assassinats els convencé de la conveniència de comprar el llibre i també l'ampolla de vi d'edició especial per a l'ocasió.
Després d'un dinar de tota la banda on es planejaren futurs crims i atracaments tot brindant amb vins de la D.O Montsant, els autors van tornar al celler per a fer lectures d'alguns fragments del llibre. Enmig de la penombra, l'enòleg (pare del vi inspirador de tantes malifetes) explicà les qualitats d'quella beguda amb color de sang i seguidament, mentre els assistents les comprovaven, les històries "negres" ressonaven en aquell espai que normalment està sumit en el silenci.

Dilluns el matí tots el malfactors participants a la matança confirmaren que s'havien aixecat amb una gran ressaca. O potser era el regust de la sang?





Totes les fotos: Cooperativa Falset-Marçà.

Comentaris