Lletres Ebrenques:Novel·la negra i ebrenca...1ª Trobada de Gènere Negre al Matarranya

Dissabte 27 de febrer. a les 12h., començarà la 1ª Trobada de Gènere Negre del Matarranya, a Can Serret, com no podia ser d'una altra manera.


Hi seran Jordi Pijoan-López i el Manel Barrera autors de Tu no m'estimes i Sang Culé) i Fede Cortés (amb la seva trilogia de Johnson & Johnson) i signaran tants exemplars com vulgueu en una de les maratons literàries que ha organitzat l'Octavi Serret. També, entremig, podrem parlar dels llibres dels autors i de molts més.



Novel·la negra i ebrenca

El proper 27 de febrer tindrà lloc la trobada d'autors de novel·la negra de les comarques ebrenques, amb la presència dels autors Manel Barrera, Jordi Pijoan i Frederic Cortés. Es tracta d'un fet força important per a les lletres ebrenques, amb la potenciació d'un gènere que compta amb grans autors a la literatura catalana. Aquí tenim un petit currículum dels autors participants, i també una sinopsi de la seua obra:
Manel Barrera Pérez, nascut a Peñarroya (Còrdova) al 1955. Llicenciat en Història. Al llarg de dos anys va treballar com a periodista al Diari de Barcelona, així com també va ser col·laborador de l’Avenç. Va ser arxiver a l’Arxiu Històric de l’Hospitalet de Llobregat.
Jordi Pijoan-López, nascut a Tortosa el 1970. Arqueòleg de formació, compta nombrosos textos científics publicats. Ha estat guanyador del III Concurs de Conte JoEscric.com amb l’obra Una combinació prohibida, finalista al I Concurs Literari d’Humor Negre amb Psicofonia per a principiants i també finalista a les edicions del concurs de contes hiperbreus El Basar de 2005 i 2006 amb les obres Crua Realitat i Sotjada.
Tots dos d’un plegat són autors de Tu no m’estimes (Ed. Llibres de l’Índex – col. Mar Blava), novel·la considerada una de les millors aportacions del 2008 al gènere negre en català segons La Vanguardia, i també de Sang Culé.
***
Que el Barça és la institució més important de Catalunya no és cap secret per ningú. Essent més que un club, l’entitat va més enllà de l’àmbit esportiu i mou fortunes, destil·la poder, és fira d’ambicions, marca el pas dels polítics, belluga passions i manipula l’opinió pública. Malgrat tot, el socis o afeccionats culés només podem veure la punta de l’iceberg de les intrigues que s’hi generen al voltant de tot això, o bé ens n’assabentem a pilota passada.
El detectiu Espartac Garcés i el seu company, el Mulato Valdés, són contractats pels serveis de seguretat del club blaugrana per investigar qui està al darrera de la mort violenta de... diguem que d’un alt directiu de l’entitat. Tanmateix, hauran de dur a terme les seves investigacions amb el major secretisme i el mínim d’escrúpols possibles. Res no pot fer-se públic fins que no se solucionin alguns afers delicadíssims... cosa ben complicada si entremig es creuen una periodista bocamolla, un capellà pederasta, un hooligan bordegàs, un mànager amb ànsies de fer triomfar el seu pupil, un polític de segon ordre però ambiciós, d’altres polítics de més volada però igualment incompetents i corruptes, i molta més gent que es complica la vida en aquesta història. Segon lliurament de Tu no m’estimes (http://tunomestimes.blogspot.com), Sang Culé dóna continuïtat a les aventures que els seus personatges van iniciar quatre anys abans, ara immergint-se encara més al fons de les tèrboles aigües de l’oasi català.



Frederic Cortés i Cortés va néixer el 23 de desembre del 1960 a Falset (Priorat). Va cursar magisteri a Tarragona . Posteriorment s’interessà pel llenguatge lògic de la informàtica i el fet de programar li causava el mateix plaer que escriure versos. És regidor de l'ajuntament de Falset.

Johnson & Johnson, són dos germans detectius que viuen a la plaça de la Quartera de Falset. Responen als noms de Jota i Jota Efa. El JF és el germà petit, però ha assumit la responsabilitat que el gran, el J, no assumirà mai. El Jota és inconstant, desentès, malgastador i inconscient, però a vegades té idees genials. De tant en tant pateix atacs de lucidesa que el porten a realitzar conferències on exposa les seves teories per arreglar el món o explica algun conte de la seva collita. A vegades no volen dir res i a vegades contenen la clau del misteri que han de resoldre. El Jota Efa festeja amb la secretaria del jutjat, una manya que els ajuda a resoldre els casos que investiguen. A més, un dels seus amics, el Miquel, va i no va amb la Margarita, la jutgessa, i això sempre té alguna utilitat pràctica. L'Àlex i el Joan Lluís són altres amics que també solen ajudar-los en les seves indagacions. Tots són grans admiradors del Gato Pérez, de qui sempre demanen una cançó quan van a prendre una copa al Pub Bristol, el seu local preferit.El seu gran adversari és el "Sargento Málaga”, comandant en cap de la Guàrdia Civil al poble, amb qui prenen copes de quan en quan. Els Johnson fa temps que es dediquen a escriure prosa i vers sense que ningú s'hagi fixat en ells. Per això, quan van conèixer Pepe Carvalho, van decidir obrir una agència de detectius i escriure relats explicant els casos que havien resolt.

Comentaris