Carrasclet o El sud també és català

Avui és un bon dia per a recordar Pere Joan Barceló (lloat sigui el Carrasclet!). La majoria de catalans es pensa que va ser un bandoler a l'estil del "Curro Jiménez" (amb el so de la guitarra flamenca de fons) quan en realitat va lluitar defensant la causa de Catalunya contra "V pileF" (noteu que l'escrivim al revés igual que a Xàtiva el pengen cap per avall) i va arribar al grau de coronel.
És bo recordar que era una home que venia del poble, de Capçanes, concretament; casat a Marçà, empresonat al castell de Falset, coneixia pam a pam les muntanyes de Llebaria, de la Mola i el Montsant. I sobretot és bo recordar que va lluitar per la causa fins al final, no com altres, que es van acollir al perdó del borbó i van acabar aplicant, com advocats, el Decret de Nova Planta. 
Malgrat tot, és el gran oblidat del poble català. Potser perquè era de la Catalunya Nova, del sud?

En el nostre llibre "El català és un misteri poètic?" (gran títol i molt apropiat, mal ens està el dir-ho) hi el relat d'un cas que transcorre durant l'Encamisada de Falset que ens serveix per explicar-li a la Lucia la guerra de Successió i l'estat en que estava cap al 1708. El Jota, a més, explica un conte que transcorre durant aquell època i que imagina com hagués pogut ser l'atac dels falsetans contra les tropes felipistes enmig de la boira i amb l'ajut del Carrasclet, son pare i el germà, que llavors es dedicaven a recollir carbó de carrasca.

Us el recomanem. És una bona manera de reivindicar el Carrasclet en el dia d'avui, perquè si fos viu segur que seria davant les hosts que prendran Barcelona aquesta tarda.

J&J,
detectius independents

Lucia- In! inde! independència! (Espero que Margarita no lea esto, el poder judicial todavía no tiene...)
Jota- Buen juicio?
Jota Efa- Seny
Lucia- Ai! Si algú tuviera la rauxa del Carrasclet!


Comentaris