La freda fira de Sant Andreu o L'arribada de l'hivern a Falset

Una fira de Sant Andreu de fa molts anys
Per Sant Andreu (que és el patró d'Escòcia) a Falset se celebra fira. El dia exacte és el 30 de novembre però la fira se col.loca el cap de setmana més proper. O sigui que aquest any ha estat els dies 26 i 27. 
Com sempre, ha arribat l'hivern de cop. Per molt que faci bon temps, que hi hagi anticicló i tota la pesca, no falla. Per Sant Andreu fa fred.
Això ve al cas perquè en el proper recull de relats dels J&J s'inclou un cas que té com a rerefons la Fira de Sant Andreu. Comença així:
"S’apropava el final de Novembre i el temps no tenia cap intenció de voler mostrar el seu veritable rostre. La bonança feia que els falsetans es confiessin i oblidessin la roba d’abric i les samarretes de pelfa al fons de l’armari. Com si no sabessin que era l’enganyifa de sempre i que “per Sant Andreu o aigua o neu”. Però ningú semblava recordar-se’n. El Jota Efa avisava cada nit: “tapeu-vos, que demà farà fred”. Però l’endemà continuava la temperatura agradable tan pròpia de latituds més costaneres i la Lucia se’n fotia".

Porta per títol "Romeu i Julieta o La bruixa del Andes". De fet, hi ha una història d'amor pel mig i l'argument arriba un punt que es barreja amb el d'aquesta obra inmortal. Tot i que també hi ha una firataire andina amb poders sobrenaturals i l'escenari està ple de paradetes de joguets, autos de xoc, tòmboles, xurreries, botiguetes de peruans i, sobretot, un fred intens i molt falsetà.

Amb una mica de sort, abans que s'acabi l'any el podreu llegir. Això si el temps i l'autoritat (i la crisi) no ho impedeixen.

J&J, detectius

JF - I el Mariano
J - I la Merkel
JF - I el Sarkozy
J - I l'Obama
JF - I Benet XVI (ex-cardenal Ratzinger)
J - I el president de la República Galàctica
JF - No pronunciarè el nom de Déu en va
J - ¡Ché, pibe! ¡A mi no me ignorés!

Comentaris