Qui són?

Els germans J i JF Johnson son dos detectius que viuen a la plaça de la Quartera de Falset. De fet hi viuen i hi treballen, perquè el menjador del seu pis serveix també de despatx professional. Per a desplaçar-se utilitzen un 4L de segona mà amb matrícula de “Huesca” (de “Hungria”, els hi agrada dir a ells).

El Jota Efa és el germà petit, però ha assumit la responsabilitat que el gran, el Jota, no assumirà mai. El Jota és inconstant, desentès, malgastador, inconscient; però a vegades té idees genials. De quan en quan i de manera impredictible pateix atacs de lucidesa que el porten a realitzar conferències on exposa les seves teories per arreglar el món o explica algun conte de la seva collita (o de son germà). A vegades no volen dir res i a vegades contenen la clau del misteri que han de resoldre i que de manera inexplicable el seu subconscient ha revelat.

El Jota Efa festeja amb la secretaria del jutjat (Lucia Ocampo Sanfernando), una manya que els ajuda a resoldre els casos que investiguen. Son germà, el Jota, no surt amb cap noia i sempre va afamat, cosa que el fa posar en embolics més d'una vegada i més de dos.

Són grans admiradors (probablement dels pocs que queden si no els únics) del Gato Pérez, de qui sempre demanen una cançó quan van a prendre una copa al Pub Bristol. Els seus amics (el Miquel, pagès; l'Àlex, un manetes; el Joan Lluís, que toca la guitarra) els ajuden en les seves indagacions. De fet qui més ajuda és l'Àlex, perquè els altres més aviat s'han quedat enganxats a l'època hippy. De tota manera, el Miquel va i no va amb la Margarita, la jutgessa, i això sempre té alguna utilitat pràctica.


Un gran amic-adversari seu és el "Sargento Málaga”, comandant de les forces de seguretat de l'estat al poble - altrament anomenades Guàrdia Civil -, amb qui prenen copes de quan en quan.